sejak sebulan dua yg lepas mama tgk ramai blogger sibuk memperkatakan pasal pavlova. macam teringin lah pulak jadinya bila terpandang gambar2 yg meliurkan tu..
so, last weekend mama pun geledah lah resepi2 lama mama.. dah berhabuk2 dah pun.. last mama buat pavlova lepas kawen n sebelum mabuk2 pregnant lagi. 2 thn yg sudah la kan? lama betul.. (bila Z nak dapat adik nih.. eh?)
anyway, mama terlupa nk ambik gambar weekend haritu. ni gambar 1st pavlova mama buat yg tersimpan dlm fotopages. bagus jugak yer simpan diary online nih. sebab gambar2 lama mama suma dh hangus bersama laptop dan desktop yg dah kaput.. huhhu
mama ingat lagi pavlova nih.. walaupun rupanya mcm cantik aje, tapi sebenarnya dalamnya kurang masak.. meringue dia ada part yg still bau telur lagi.. hehehe.. 2-3 kali try jugak lah baru berjaya.. recipe dapat dari kawan mama kat office.
kitorang slalu take turn baking n bawak ke office kalau ada birthday celebration. yg makannya ramai lah, tapi tukang masaknya 3 org jer.. inipun diorang dah perli2 mama sebab dah lama x bawak kek ke office. masalahnya kitorang selalu buat makan2 di hari jumaat. mama malas lah nk baking time weekdays, sebab kalau mama buat malam2, Z mesti akan terjaga dari tidur. dia pantang sikit bunyi2 yg kuat2 nih.. haih, ntah bila lah mama nk baking utk officemate mama lagi..
p/s: nanti bila Z dah besar sikit, mama buatkan dairy-free pavlova yer.. mama dah jumpa substitute cream dekat health store last week. tapi mama tak sure lah cream tu sesuai ke tak utk dijadikan whipped cream...
No comments:
Post a Comment