Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Monday, October 31, 2011

Halloween weekend



Happy Halloween! We had a great long weekend :)


Saturday

Birthday abg adam di sandymount. Tapi masa org sibuk2 nk tiup lilin, Z tidoo!
Happy 6th b'day adam!



Sunday

We went to Kildare Village. Kene beli periuk baru. Mama suke shopping sini sbb murah2 :). We got our periuk for 40% less than price on high street. ( of course we got other things as well).

Monday

Tak de buat apa2 pun.. Kuar beli groceries, then lepak2 kat rumah.

Its halloween night, mercun dan bunga api berdentum dentam.. Tak per lah, Z bukan paham pun lg. Next year lah mama beli bunga api n costume yer Z :)

Z in his halloween bib :D BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Saturday, October 29, 2011

R.O.S.A.K

Semalam periuk nasik mama rosak lagi. Dh 2 bijik rosak dlm masa less than a year. Pastu pagi nih tetiba jer cakap iron pulak rosak. Padehal iron tu cuma digunakan utk iron baju2 Z aje.. Mama pakai iron lain.. Heran btol lah mama. Mcm mana dia guna barang2 electric nih??

Dh la laptop dulupun dirosakkan. End up kasik dia pakai desktop hubby, n hubby bought new one for himself. Pastu brp bulan jer pakai, rosak jugak.. Haiyooo!!!

Blom lagi masuk bab kuali n periuk non stick mama yg dh kena buang. Dh 3 biji kot. End up mama beli periuk belanga brand tesco aje. Rusak pun x sakit hati sgt huhuhu..

From now on, kalau ada yg rosak lagi, confirm tolak gaji yer. Sekian.

Wait, blender nasik Z pun dh 2 bijik rosak!!! Now pakai jer stick blender utk nasik Z.. Tak terpikir pulak sblm nih..

HAIRAN BIN AJAIB. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Friday, October 28, 2011

Wall Paper

Wall paper computer mama di office. Tiap kali tgk, mesti hati meronta2 nak balik. Especially at this very moment, friday 5.45pm - still stuck here. pfffttt!

Nasib baik monday ni bank holiday. so, its a long weekend ahead :). Chaiyo mama!! Cepat2 siapkan kerja!

Tuesday, October 25, 2011

Mana gigi?

mama: show me ur teeth Z!

Z: no..noo..noooo!!

Z: hahahaha!

Z: u can't catch me!

mama: open ur mouth!

Z: im gonna bite u mama!


Z: hahaha! how's that feel? does it hurt? :P


Friday, October 21, 2011

Minggu yg memenatkan..

..utk mama dan Z.. but we have fun :)

Hari selasa pagi, we had playgroup activity at SMH. Mama ambik half day for this. Actually this was our first time joining the activity.
So, masa kat ‘sekolah’ tu, bukan saje Z yg termanggu2 masa diorang nyanyi2 n using sign language, mama pun tumpang terlopong sama.. hahaha.. hentam sajelah yer Z.. most of them dah start home teaching pun, and the playgroup started since last month lagi. so diorang dh ada basic knowledge dah la.. Z jumpa kawan2 baru, antaranya Tom, Ella, Liddy, Dean and Robbie. Ade lg 4-5 org, tapi mama x ingat sangat nama mereka.. Semuanya lebih kurang baya2 Z aje.

Abis sekolah around 12.30, kami pun bergegas2 balik. Z tertido dalam perjalanan sebab mengantuk dan letih sangat.. sampai rumah, mama terus makan2 and siap2 ke office pulak.




Ptgnya mama balik office awal sikit, sbb malam tersebut mama ada course utk new parents dekat SMH la jugak. But this time mama pegi sorang aje. Kesian Z kene tinggal. Akibatnya dia meragam tak mahu tido. Kata cik nanny pukul 9 baru terlelap. Mama balik rumah dah pukul 10 malam, tengok Z dah terbongkang.. bila mama nak angkat Z masuk bilik, Z boleh pula terjaga and terus peluk2 mama.. alololoo.. sayang mama nih.. Z mmg x penah lagi kena tinggal memalam nih. terus dia dah tak nak tido n nak main2 dgn mama.. mama pulak teramatlah mengantuknyaa.. around 12tgh malam tu, mama mmg dh tak boleh tahan dah.. terus terlelap .. tapi mama biarkan aje Z main2 sorang2 kat sebelah mama.. entah sampai pukul brp pun entah lah Z berjaga malam tu.. bila mama bangun pukul 6 pagi tu, tgk Z masih lagi nyenyak tido, so mama biarkan aje lah.. sedar2 pukul 9.30pagi baru Z bangun.. mesti penat sgt dah tu..

Mama x pegi pun last week course, diorang ada panggil experience parents utk ceritakan kisah hidup.. mmg meleleh2 lah kata kawan2 yg mama baru jumpa. This week pulak diorang kasik information pasal diagnosis and where to go from there. pastu plak suruh parent2 bercerita on how they cope with the situation.. aduss, maleh betul mama nk bercerita.. tahaaannn aje lah air mata nih sambil bercerita.. life must goes on gitu.. :)

Hari rabu pulak Z ada appointment dgn Ophthalmologist Dr Emer. So, mama half day lg lah. appointment nya pukul 11.15, pukul 11 dah tercanguk kami berdua di SMH tu.. sekali tunggu punya tunggu punya tunggu.. pukul 11.45 tu receptionist dtg ckp kene delay skit sbb dr emer blom sampai.. expect pukul 12.30 camtu haa.. whaatttt..?? Z dah start mengantuk n cranky. Bawak pegi bilik mainan pun dia dah tak layan.. berdukung jer lah sampai ke sudah.. dr datang pukul 12.45, terus titiskan drop dlm mata Z and suruh kami tunggu lg 10 minit. Dah 10 minit tu, dia dtg jenguk2 mata Z for 3 minits, dah siap katanya… everything is ok except for the watery eyes problem yg mama komplen tu lah. Mata Z mmg selalu berair.. bukan setakat berkaca2 tu aje, mmg siap meleleh2.. terutama kalau terdedah pada angin atau cuaca yg sejuk. Kalau tgk tv pun kadang2 meleleh2 jer air mata Z. selalu mesti org tegur ingatkan Z melalak. Walhal, Z bukan lah jenis yg suka menangis2 nih.. :)

Mama risau jugak kalau2 ada problem ke apa.. from pembacaan mama, disebabkan mata Z yg berbentuk almond shape tu, maka dia punya drainage hole dekat penjuru mata tu pun sempit lah sikit berbanding kanak2 biasa.. jadi, bila dah kecik, senang lah nk blockage – clogged ducts - maka melimpah2 lah air matanya keluar.. (air mata mmg lah selalu keluar sbb nk cuci2 mata gitu kan). Tapi takut jugak kalau2 ada masalah lain lg besar ke..
But Dr emer cakap everything looks fine. Dia suruh mama urut2 bawah mata Z for about 5 minits everyday and always wash his eyes with wet cotton. Lg 3 bulan buat follow up, kalau tak ok jugak, kena la pegi spital utk buat procedure..

So, utk 3 minit check up tersebut, kami telah menunggu selama 2 jam.. pffttt!!

Anyway, lepas jumpa doctor, terpaksa lah kami gegas2 utk balik. Mama kena masuk office before 2.15, kalo tak nanti merah plak punch card mama.. lari punya lari.. (mama jalan kaki jer pegi office) mama sampai office pukul 2.25. huh, buat penat lari jer.. lambat jugak…

Keje office sgt banyak sekarang sbb dah year end n audit pulak tu.. jadi, mama kena la stay back utk cover time off yg mama ambik tu.. around 7 baru mama balik, Z mcm biasa mestilah gumbira bila mama balik.. mama n Z nyanyi2 sekejap dgn CD yg dibekalkan from sekolah semalam tu.. lepas makan dah pukul 8 lebih, Z masih tak mau tido. Mama memang dah penat tersangat dah.. last2 mama letak Z dalam jumperoo. Biar Z lompat2 sensorang sampai penat.. pukul 8.30 camtu, Z akhirnya kepenatan dan tertido jugak.. mama boleh pulak terlelap jugak depan tv tu..

Khamis, ptg ada appointment dgn physio pukul 4.30. pukul 4 mama pun dh punch out (merah lagi! Sepatutnya 4.15 baru boleh balik.. whatevaa..). gegas2 balik rumah, elok sampai aje, Paula the physio pun sampai.. lepas habis physio, mama tgk jam baru pukul 5 lebih, hmm.. mama dpt newsletter from Mothercare diorang dh start autumn sale, so, Z jom teman mama :D. Maka kami pun keluarlah jalan2 ambik angin petang yg sejuk hingga ke tulang tu.. sekejap aje lah keluarnya.. mama Cuma belikan Z baju tidur n shirt2 yg sedikit tebal utk menyambut winter nih. pukul 6.30 dah balik rumah..

Petang ni (jumaat) papa balik.. nanti kite ajak papa pegi jenjalan lg yer Z…yeay!

Looking forward for the weekend :D

Monday, October 17, 2011

When there's a will, there's a way.

mama tengah runsing pada benda yg sangat simple, but terasa amat berat at this very moment.. *sigh*

and the 'what if' questions dancing around my head. so far there's only one solution yg i think acceptable.

Semoga Allah permudahkan urusan kita..
for you my love, Mama akan usahakan juga. biarlah bersusah2 sedikit yer sayang..

Friday, October 14, 2011

Kisah Walker

Papa memang dah lama nak belikan Z (mobile) walker. Dia cakap semua baby ada walker. Tapi mama tetap berkeras tak mau jugak2 belikan utk Z. bagi mama, kalau nak beli walker, biarlah nanti bila Z dah pandai berdiri dan memanjat, mama akan belikan jugak walker sebegini..

Reasons are: (from www.kidsource.com)
HOUSTON, Sept. 17, 1998 -- Despite continued warnings from physicians and safety advocates about the dangers of baby walkers, 90 percent of children under age two are still put in them. As a result, nearly 20,000 children are treated in emergency rooms each year for baby walker-related injuries.
"Even if a parent is nearby to supervise, a walker greatly increases a child's chances of falling, especially around an open stairway," said Dr. Joan Shook, chief of the Emergency Medicine Service at Texas Children's Hospital. "Nearly half of the children who use the walkers get injured." The devices, long considered an easy and entertaining way to occupy a child's time and provide exercise, can gather speed quickly -- moving as fast as four feet per second -- and put children at risk for falls and give them access to other hazards. The majority of children with baby walker-related injuries fall down stairs (80 percent) and many sustain serious head injuries. Other injuries occur when a child tips over in the walker, pulls down hot liquid or food, suffocates or drowns due to increased mobility in a baby walker. Because baby walkers are so harmful, Dr. Shook recommends the following guidelines for parents:
• Never use baby walkers with wheels
• Use stationary activity centers or walker alternatives, such as Exersaucers(TM)
• Supervise infants at all times.

Texas Children's Hospital in Houston is a 456-licensed bed, non-profit pediatric specialty hospital, the largest children's hospital in the United States. Founded in 1954, Texas Children's has trained nearly 80 percent of all Texas pediatricians as the primary pediatric teaching and research hospital for Baylor College of Medicine, one of the top 20 U.S. medical schools in research funding. Within its spectrum of more than 40 pediatric specialties and subspecialties, Texas Children's is known worldwide for developing breakthrough treatments in all areas of children's health care, including childhood cancer, cardiology, neonatology, asthma, diabetes, organ transplantation and gene therapy. More than 3300 physicians, medical and professional personnel care for patients and their families at Texas Children's Hospital, located in the heart of Houston's world-renowned Texas Medical Center. CONTACT: Tracy Scott of Texas Children's Hospital, 713-770-2118

Maka sebab itulah mama belikan play-centre instead (jumperoo)

banyak jugak country yg dah banned mobile walker. even kat sini pun, memang susah lah nk carik. 2-3 jenis jer yg ada dijual. all of them come with extra security like anti-slip grisp dan jugak extra large based supaya x boleh di pandu dengan laju dan x senang jatuh.

masa dekat2 birthday Z haritu, papa cakap dia nk jugak belikan Z walker. mama pun macam kesian jugak tgk Z yg asik berpusing2 setempat jer kat depan tv tu. i could feel his frustration. mesti bohsan jer asik2 kat situ jer kan.. so, mama pun agree lah utk belikan Z this mobile walker. dengan syarat, he can only be in that walker for not more than half an hour a day. n mesti di kawal rapat oleh cik bibik. jgn nak letak atas walker, kemudian kamu pegi dapur ker.. kamu pegi tandas ke.. NO! duduk situ, and temankan Z berpusing2.

At first he hates it!. tiap kali letak jer dlm tu, mesti meronta2 nk keluar.. lately jer dia mcm baru boleh terima hakikat bila didudukkan dalam walker tersebut. Z masih pun belum boleh kesana kemari dgn walker tu pun. stakat bergerak sikit2 kedepan or kebelakang aje.. (mmg 1 way aje rodanya.. tak boleh pusing2..hehehe) but he started to enjoy it lah.. baru sedar bahawa sebenarnya dia boleh pergi jauh dgn walker tersebut.. cuma dia masih belum tahu bagai mana nk memandu ke arah yg betul aje.. :) mama doakan semoga Z selamat lah setiap kali menggunakan walker tu yer..

video Z dan walker (mama sakit mata betul lah tgk colour walker nih huhuh)..

video

btw, dia bukan suka sebab duduk dalam walker tu. dia happy sebab boleh makan that substitute yogurt - from Alpro Soya. rasanya mende alah nih terlebih sugar lah. tiap kali kasik Z makan, mesti jadik hyper.. huhuhuh..

Wednesday, October 12, 2011

14th Months - Hello Mr Comando!

Actually at 13th months lah Z bercomando.. tapi since last month mama x update, kire aci lah yer.. :)

::tengah memunggah::

apart from comando, now Z dah ada 2 gigi :D. yg atas tu since last month lagi, tapi yg bawah nya mama baru nampak 2-3 hari lepas jer.. baru keluar sikit2..

::haaa.. kan dah jatuh.. lariiiikk!!::

now kena berhati2 kalau Z nak kiss2 hug2 tu.. sebab kalau agak lama sikit jer, mula lah gigi dia pulak memainkan peranan.. nasib baik lah gigi bawah tu baru keluar sikit aje, x de lah sakit sgt, but dpt lah rasa dia menggigit tu.. (gambar gigi masih blom berjaya mama captured. walaupun Z selalu sengih tapi mmg x nampak gigi2nya, unless mama 'kopekkan' mulut Z which he doesnt really approved!)

video semalam..


video

Monday, October 10, 2011

Colourful Life


Mama rindu sangat2 sama kamu lah anak.. malas betul nk buat kerja yg sentiasa menimbun tak pernah surut2 nih.. tak sabar nak balik rumah dan gomol2 kamu :)

p/s: kalau boleh seluruh rumah mama nk pasang foam mat tuh.. antara sebabnya;
1. protection against injury - si anak yg bergolek tanpa mengira tempat. papa suruh pasang bubble wrap aje seluruh rumah.. hmm good idea, mana nk beli bubble wrap banyak2 ek? boleh balut segala perabot yg ada..
2. sejukkk - now dah masuk autumn, lantai sgt sejuk terutama utk si anak yg kehulu kehilir still on his tummy.

p/p/s: mainan sengaja di selerakkan untuk meransang si anak supaya banyak bergerak (ehem..cover line nampak..)

Friday, October 7, 2011

Jom Diet



Semalam we had our first meeting with dietician, Val. Disebabkan Z is on milk free diet (due to lactose intolerance) maka his paed sedikit concern lah takut tak cukup nutrient ke apa ke.. lalu dia refer kitorang to Val. Alhamdulillah setelah dikaji selidik jadual susu dan pemakanan Z, she is very happy with our diet. Dia jugak telah memberi sedikit maklumat berkenaan milk free diet with manuals on things that Z should avoid and some recommended list of things that we could try on his diet.

Val jugak dh went through the nutrient list on Z formula milk – SMA Wysoy (Soya Based). Ramai paed concern with baby yg ambik soy milk nih sebab diorang takut x cukup nutrient and what not.. tapi according to Val, SMA Wysoy yg Z ambik tu mmg dh di adjust utk baby and have include all required nutrients. So we don’t have to worry. Mama ada jugak Tanya if Z require additional supplement or not, and she strongly disagreed to supplement. Dia ckp selagi baby look healthy, why should you gave them extra supplement?

Another important thing mama learnt yesterday, baby with DS (or Val prefer to call ‘our baby’) are very quiet, so even though they are hungry, they wont scream for it. You can only notice that they are really hungry when they eat a lot! Owh, no wonder lah Z tak pernah hirau pun kalau mama kasik makan/minum lambat.. tapi mmg licin lah dia sapu lepas tu.. rasa bersalah sgt pada Z sebab kalau pegi travel normally mama akan kasik makan/minum lambat.. siannn anak mama, mesti kelaparan sebenarnya..

Nasib baik lah mama memang dah sediakan timetable utk Z dari dulu lagi. And mama memang selalu ingatkan cik nanny suruh follow the schedule! Takde lah strict sgt pun, but at least every 3 hrs tu, sama ada Z nak atau tak nak, mama memang paksa cik nanny buatkan susu utk Z. sometime Z mmg tak mau langsung pun, but its ok.. mama tak kisah lah membazir sikit susu tu.. yg penting mama tak mau anak mama kelaparan..



Fluid intake for baby at Z’s age should be around 1 liter. So far Z only take about 700ml gitu jer (4 oz X 6 times a day). Tapi Z ada jugak lah minum air masak and juice in between, so Val cakap ok lah tu.. Z mmg tak minum banyak per intake. Mama tgk baby lain boleh jer habiskan 8-9 oz sekali minum.. Z nak habiskan 4oz tu pun susah.. but again, it is normal lah for ‘our child’ to consume in small quantity at one time katanya..

We also check his iron intake. Mama pun tak ingat sangat lah figurenya brp.. tapi susu Z tu dah provide most of the daily iron requirement pun. Tapi since Z punya iron level nih selalu on the lower side (mama pun sama lah), so Val nasihatkan utk add more red meat to his meal. Mama mmg jarang2 kasik Z makan daging. Sebab daging kat butcher (halal of course) bawah tu x elok sangat. Banyak lemak n urat2, bila blender pun still berketul2.. lepas nih mama kena g carik kat kedai yg jauh sikit lah.. mama selalu jugak add spinach to his nasik, tapi Val ckp walaupun spinach is rich with iron, sebenarnya kita nih tak absorb banyak pun nutrient from green vegetables.. body kita lg senang absorb from meat sebenarnya.. OOoooo… gitu rupanyaa.. so, red meat and egg yolk should be given to Z 3-4 times per week lah.. mama x penah cuba kasi Z makan egg lg. this weekend kita cuba yer..

Another thing is, make sure the portion is 1/3 in every meal. 1 bhgn sahur, 1 bahagian meat/protein, and 1 lg bahagian utk nasik or pasta (carbohydrate).

Jadual pemakanan Z so far;

6.30am: milk 5-6 oz
9.00am: b/fast fruits - apple, pear, butternut squash, peach (steam/baked + cereal (rice) – ni mmg mama dh prepared awal2 and frozen.
10.00am: milk 3-4 oz
1.00pm: Lunch - brown rice + meat + veg (chicken, meat / salmon and sweet potato/spinach/carrot/white potato)
1.30pm: milk 3-4oz
4.30pm: milk 3-4oz
7.00pm: dinner brown rice + meat + veg (same as lunch)
7.30pm: milk 2-3 oz
10.00pm: milk 3-4oz (with cereal)

Val suggest to add snack before dinner sbb mcm panjang jer gap nya. And she suggested soya pudding added with slices of fruits. Or kalau dapat jumpa milk free biscuits for baby pun bagus katanya.. hmm, mama dah penah carik dulu, x de pun.. nanti petang mama g carik lg lah..

So, itu saje lah kot for this meeting. We will meet again in 3 months time.

Tuesday, October 4, 2011

papa mengamuk

malam ni @ 7.30pm sepatutnya ada induction night for early learning service di St Michael's House. and just now (@4.00pm) they just called to let mama know that it was posponed to next week! and papa baru jer reach dublin! he has to take half day off today just to attend the course and dia terpaksa bergegas balik ke sligo malam ini jugak sebab besok kerja! and turn out it was cancelled!! mau ke papa tak mengamuk... huhuhu.. kesian dia.. 3 hrs ++ for 1 way journey tu.. dh brp jam papa terpaksa habiskan atas jalan.. sia2 aje.. :(

mama pun mcm terkelu jugak lah bila diorang call tadik. sigh, ini yg mama menyampahs dgn SMH ni.. dah brp kali dah appointment cancel.. ini course pun boleh cancel kaa.. dah la this course is for 3 weeks berturut2.. surat reminder bertali arus suruh parents attend, last2 tak jadik.. tahu lah free, tapi biarlah professional sikit.. org lain pun ada hal lain jugak nk kene attend... kesian papaa.. next week nampak gaya mama kene pegi sorang2 lah sebab papa dah malas nk layan katanya... huhuhu..