Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Monday, March 25, 2013

Birthday Mama

Sabtu besday mama.. Jumaat malam tu papa balik keje beli kek n bunga utk mama. Konon2 nak surprise la kan.. Nak sorok tetiba bawak lalu depan mama. Apa kes! Hahaha



Tapi malam tu x de la celebrate pun.. Pukul 10 lebih mama dah tido. Lately Z suka benar bangun awal.. Mmg tak kasi chance langsung mama nk bangun lambat sikit, akibatnya malam mmg dh x larat buka mata la..



Pagi sabtu barulah potong2 kek :). Ptg keluar pegi restaurant south street. Tempat dating dari zaman dulu kala.. :) tapi sejuknya ya amattt! 2-3 hari lepas hujan x henti2. Then snow tak snow camtu. Ya Allah mmg sejuk giler lah. Malas nk jalan.



Ahad plak keluar tea dgn anti yat n anti yas kat restaurant malaysia depan rumah ni. Memula plan nk brunch, rupanya kedai buka pukul 1pm. So alang2 tu jadi tea jer laa..



Hadiah dari papa, of course la tepon. Suka betul dia bila tepon mama hilang haritu. Sebab dia dh x perlu susah payah nk pikir katanya.. Sabar jer lah.. Hadiah utk diri sendiri pulak, blom dapat lagi. Mama nk buat spek baru, tapi x dpt appointment utk test mata yet. Nanti2 lah.. Tapi hadiah paling bermakna, tentulah bila dapat tengok Z sihat dan tersenyum gembira :)

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Thursday, March 21, 2013

Tragedy St. Patrick's Day

Seperti tahun2 sudah (entry tahun lepas St Patrick's day 2012), 17 March adalah sambutan St Patrick's Day.. Ada parade, ada funfair and macam2 occasion lagi lah sepanjang weekend nih.. sama jer acaranya setiap tahun..

Anyway, this time dah duduk jauh sikit dari bandar nih (15 minit jalan kaki jer pun :P), kami keluar agak lewat. pukul 12 lebih baru bertolak dari rumah. Memang jalan kaki jer lah sebab jalan2 semua di tutup untuk parade n funfair. Sampai O'Connell Street parade tengah berlansung. Memang penuh dengan manusia, tak nampak langsung parade. Last year walaupun x duduk barisan depan, still boleh lagi nampak.. 

Lautan manusia

So kami berjalan2 jer la sepanjang O'Connell Street tu sambil tengok ragam2 manusia. Mama macam biasa la, kejap2 snap gambar. Dah sampai ke hujung O'Connell Street tu (Parnell Street) mama seluk poket nak ambik phone, eh takde?? Dalam beg kot. Mama pun carik2 pulak dalam beg. Takde juga. Mama yakin mama letak dalam poket (jaket) sebab baru jer tadi mama dok snap2 picture tu kan.. Jatuh depan kedai kot (sebelum tu singgah kedai souvenir untuk beli topi St Patricks) so patah balik ke kedai.. cari2 takde jugak. 

Mama belum gelabah lagi.. Maybe jatuh then orang jumpa kot. So mama try call guna phone papa. banyak kali, bunyi tapi takde orang angkat. sudah. Jatuh dalam longkang ke? Masih positif nih. harap2 ada orang jumpa n pulangkan.. 

Gambar terakhir henpon dan mama :(

tetiba dapat message dari phone mama 'sorry, I cant take ur call at the moment'. eh orang ni tengah busy kot. Mama text balik. 'Hey, did you found my phone? Where r u now?' tak berbalas.. mama ingat nak tunggu sampai parade habis la baru nak call balik. yer la..orang tu busy kot kan... sekali papa try call jugak. dia dah off phone! then barulah mama realised, orang tu dah curik tepon mama!!! duh!! lembab btol.

so, straight away mama call O2 and ask them to block my account. kang org tu buat tepon memana tak ke naya mama nak bayau. Next, terus kitorang gegas balik rumah. Mama risau sebab takut dia access emails n all apps on the phone. plus ada juga terselit no pin la apa la.. walaupun mama x de la letak directly, but still..kalau dah jahat tu, mesti pandai jer diorang geledah kan.. so, back home.. use 'find my iphone' apps from ipad and try to locate it. but it was switch off. so mama put a block on the phone, then i just erased all the data remotely. basically kalau dia on jer phone tu, its empty! mama call bank2 and tukar all the pin numbers. changed all emails password as well. 

Z terpinga2 tengok mama gelabah.. hehehe

fuuh, panick sekejap. Hopefully takde pape lah.. tu la bahayanya smart phone ni kan.. everything in there! Nasib baik pagi tu mama terdetik nak back up phone. Tetiba jer.. padehal dah dekat setahun mama tak back up. unfortunately photos was not automatically sync. Sedih jugak sebab gambar banyak hilang. last mama back up photos was August last year. yg baru2 suma hilang :(. contact pun tak back up. mama ada back up sim card early last year jer.. so all new numbers are missing. Lepas ni kena selalu back up lah..

As for phone itself, mama takde lah ralat sangat.. sebab memang mama plan nak tukar pun.. cuma gambar tu jer la yg sedih.. nasib baik ler mama dah transfer all photos last year. bayangkan kalau gambar2 Z masa kecik2 hilang. aiyayayayaaa! oh gambar masa kat hospital pun hilang lah nampaknya.. ada la 4-5 keping mama sempat upload kat FB kot..

Pengalaman.. First time kehilangan henpon.. rosak pun tak pernah sebelum nih.. tak pe la.. ujian.. redha jer la.. :) petang tu pegi kedai nak beli phone baru. x de stock pulak. 4-5 hari lg baru ada.. so pakai jer la phone lama mama yg dah jadi hak milik Z tu..

p/s: kawan mama kata rupa2nya memang ada sindiket curik tepon di hari st patricks. orang eastern europe yg konon2 datang sini nk holiday, tapi dtg mencurik. masuk news diorang tangkap few people with puluhan iphone dalam beg! duh!
 

World Down Syndrome Day 3:21

Happy Down Syndrome Day Everybody :D


Who I Am

Tuesday, March 19, 2013

Back to Normal Routine

Harini kami kembali ke routine harian. Pagi tadi mama hantar Z ke creche. Masa mama lepaskan Z dekat cikgu Aoife, Z was crying of course. Then mama pegi simpan stroller kat playground skolah. Ada la dalam 4-5 minit mama menguruskan stroller tu, then mama p jenguk Z kat kelas. Dia dah stop crying. Cikgu Aoife masih dukung and Z tengah jengah2 tengok kawan2 lain bermain.
hmmm... good.

Tengah hari mama call Giraffe, manager dia cakap Z was doing fine. Tak nangis langsung pun. He was busy playing with all the new toys and also playing with other kids. Lana cakap siap pegang2 tangan lagi. Dia pun surprise tengok Z getting on really well on his first day back to school :D. Dah boring sangat kot duduk rumah/hospital selama sebulan lebih dah..

Lagipun hari khamis last week mama dah hantar Z ke skolah for 2 hours. Saja nak bagi dia get use to it. Masa tu dekat setengah jam jugak dia melalak cikgu kata. But then he was fine. So harini he will be full day in school. mama dah pesan kat cikgu tadi suruh bagi pcm kalau temperature Z naik. Biasanya petang2 memang dia akan ada temperature sikit 37.5 camtu jer la.. InsyaAllah x de pa pe..

Hopefully no more health problem after this.. aminnn..

*Update :)))))

record book for today :)

Sunday, March 17, 2013

My Baby Can Read :)

video

Video Z 'membaca' pagi tadi :) bangun2 pagi jer terus pegi ambik buku then baca.. lampu pun mama belum sempat buka.. Alhamdulillah.. semenjak recover from surgery mama notice Z dah banyak 'bercakap'. More kepada communication than random bubbling. Cuma mama tak berapa faham jer la.. in term of reading pulak, as I said before, Z memang dah boleh sight reading few words. Cuma dia tak boleh sebut jer lagi.. at least now nampak la sikit his interest to pronounce the words :) 


Wednesday, March 6, 2013

HOME...!!

Alhamdulillah we are home :)


After 18 days, Z finally discharged yesterday. Bila nampak jer mama keluarkan jaket, terus dia excited because he knew he's going out. Sepanjang jalan senyum jer.. sampai rumah pun senyum jer.. tidur malam pun senyum, bangun pagi tadi pun masih tersenyum.. He is so happy to be home :D. 

Pertama kalinya dapat tidur dengan aman tanpa gangguan nurse/doctor :D

Sampai2 rumah semalam, terus dia pegi belek2 all his toys. Then papa keluarkan vacuum, selalunya he will follow around (merangkak) while we vacuuming the house. Semalam pun macam tu la. Cuma he is still very week. Merangkak 2-3 tapak, dah terlepek. Then dia masih cuba nak kejar, so dia meniarap pulak. Cuba sedaya upaya, tapi lepas few attempts, dia stop. X larat sangat, terus baring jer sambil tengok papa vacuum.. kesian mama tengok. At least he is motivated to move. Kalau dekat hospital, baring jer atas katil..

Anyway they discharged him with conditions. The infection still there. Bladder infection dah clear, tapi central line infection pulak (PICC line utk TPN). Sepatutnya another 7 days with different antibiotic. Tapi his temperature dah lower. Malam2 jer naik over 37. Siang dah normal. Dr McCann cakap kalau temperature naik 37.5-38 jer terus kena bawak ke hospital semula. Malam tadi dah naik 37.5 pun.. tapi kejap jer la, mama kasik calpol then basah2 kan kepala, he's fine then.

Selagi boleh handle, we wont be bringing him back to the hospital. Happy sangat tengok dia yang asik tersenyum jer sepanjang hari. ALHAMDULILLAH...

Friday, March 1, 2013

Day 15: I Miss You

My dear son,

Mama really miss YOU.
I've been worried so much for the past few weeks.. All I care is you.  I ignored my own feelings, my own needs. And as time past by I realised how I miss you so much..

I miss your hugs..
I miss your kiss..
I miss your smile..
I miss your laughter..
I miss you..