Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Friday, May 27, 2011

Dilemma Delima

I just being informed that I MIGHT have to go away for few days next weekend and I am not sure whether to bring Z n hubby or not.. arghhhhh!!! Hubby’s visa is expired and he have no time to renew it yet, but he said he could go with me (and take the risk) if I wanted to.. (he has all the documentations ready though..).

Its going to be 3day 2 nghts event, and I don’t think I could survived without my baby.. sigh.. the problem is, I don’t think I could entertain them either if they were there. Itinerary are quite pack. At least from 9-5. Can hubby managed him alone? How about his food? Will he accept readymade food? How about the flight n all the journeys.. will he be ok with that?

It will be much easier if I left him at home. At least bibik is there. He will just follow his normal routine (without me). Hubby will be at home too.. so, they should be ok right? But what if he misses me? What if I miss him? what if he got sick?

The thing is, I really want them to be with me during the event. After all, that day will be our 2nd yr anniversary too. We actually have plan to go somewhere local for few days and both of us already book the week off…

Just we didn’t plan for this.

And its only 1 week to go. And I still couldn’t decide. Argghhhhh!!!!

Monday, May 23, 2011

Mr. 0bama is here!

And mama dapat cuti harini!! :)
Yes you read it right! Last week qveen dtg, this week 0bama pulak.. Busy betul org ireland buat promotion kan.. Hehehe

Ptg nanti ada open concert depan opis mama dan mr. president akan memberi ucapannya di situ. So pihak2 CIA telah menggunakan bangunan office mama sbg security tower mereka. Maka office mama terpaksalah ditutup harini..

For security purpose, friday haritu baru diorang announce pasal cuti nih.. Mama dan rakan2 baru jer planning nk tgk concert n mr president from our rooftop. Dgr khabar U2 pun akan dtg buat show.. Skali cuti lah pulak.. Tapi lg best pun. Baik tgk kat tv aje sambil golek2 dgn anak kesayangan mama tu :) BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Saturday, May 21, 2011

First Hair Cut

Dah lama mama geram tgk rambut Z yg asik cucuk2 mata n telinga, so harini mama ambik gunting n trim mana2 yg patut..



Potong depan skit, tepi skit n belakang skit.. Actually rambut belakang Z mama dh pernah trim dh sebelum nih.. So, x de lah dikira sebagai first hair cut ek? Eh, mmg lah tak.. Masa Z baby dulukan dah kene cukur botak pun.. Hehehe.. Tak pe lah, nanti kalau z dah besar skit, mama bawak pegi kedai rambut yer..;)

My new hair cut ;) BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Tuesday, May 17, 2011

The Qveen is here!


Jalan2 suma dah tutup.. even pagar college pun dah ditutup.. nasib baik lah office mama di luar compound college.
Unfortunately, mama x dpt berjumpa dgn Qveen. Rupa2nya sape nak jumpa kene book the place in advance (wayyyy before mama back to work). Jadi melepaslah peluang mama. Tapi rakan2 office mama x de pun yg pegi. Sbb actually semua org Irish sangat bencikan keluarga diraja nih.

Masa on the way to office tadi, mama mcm agak takut sebenarnya.. memandangkan rumah amat dekat dgn Garden of Remembrance (refer to previous entry), mmg sepanjang jalan drpd rumah ke office tu penuh dgn gardaì2 (Ireland panggil polis tu gardaì or guard) yg segak2.. boleh dikatakan, encik garda lebih banyak drpd org kebanyakan. Semalam pun mama n Z tak dpt tidur nyenyak.. setiap satu jam, mesti ada chopper melilau2 atas rumah.. bising betul.. mmg sangat ketat security utk menyambut kedatangan royal visit nih

kenapa org irish sgt bencikan qveen? Sbb dedulu masa zaman2 penjajahan dulu lah.. org2 england kan suka bab2 menjajah nih.. sampaikan jiran sebelah pun diorang sibuk nak menjajah.. ramai btol org2 irish yg mati terbunuh. Garden of Remembrance tu mmg tugu yg dibina khas utk mengingati org2 yg terkorban dalam memperjuangkan Negara lah.. panjang lg lah sejarahnya.. mama pun tak ambik pusing sgt.. stakat tau gitu2 jer laa..

so Qveen akan kesana to pay her respect. Its actually a very hot and sensitive spot. Dlm mgu2 terakhir nih, mmg banyak lah mama dgr berita ugutan2 drpd para2 pengganas nih.. sbb tu lah mama takut.. mana la tau, kang mama tgh lalu kat situ, tetiba jer ada org bom ke.. tak ke naya namanya tu.. huhuhuhu (biasalah, mama kan selalu paranoid lebih)

anyway, kenapa Qveen nak datang Ireland? Sebab, baginda mahu datang mintak maaf atas apa yg telah dilakukan oleh keturunan baginda sebelum ini.. rasanya mcm susah jer kot org2 sini nak maafkan, tapi bagus lah usaha tu.. kalau org dah mintak maaf tu, at least sejuk skit lah kot hati2 mereka.. Cuma itulah, berani betul dia nak datang kan? This is actually the first royal visit in more than 100 years.. Respect lah mama dgn dia. Haih, kalaulah still ada chance utk mama pegi bersalaman dgn dia, mmg nak sangat lah sebenarnya.. tapi nanti kawan2 mama kutuk mama lah pulak..

ptg nih barulah qveen akan datang ke college. Kenapa college? Entah lah.. mama pun tak pasti sgt.. Tak silap mama, college nih pada awal2 pembukaannya (di zaman penjajahan i.e sekitar tahun 1600 kot) adalah di bawah naungan british monarchy. Walaupun dikenali sebagai Trinity College, nama sebenarnya ialah College of a Holy Undivided Trinity of Q*een Elizabeth Near Dublin. Haa.. mmg patut lah qveen datang melawat kan.. hehehe..

nanti bila Z dah masuk skolah, Z blajarlah sejarah Ireland betul2 yer.. nanti ceritakan pada mama apa yg sebenarnya berlaku.. (kalau kita masih di sini lah..) :)

k lah, mama nak habiskan lunch mama nih.. slalu mama pegi lepak kat padang dgn kawan2 mama, tapi sbb pagar pun ditutup, mama makan jer lah kat meja mama nih..

* Mama saje jer tak mo tulis betul2.. nanti kang org irish google n baca blog mama, tak pasal2 plak mama kene buang Negara.. walopon mama tahu, diorang x paham pun mama tulis ape.. hehehe
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Monday, May 16, 2011

ke taman bersama papa

Masa pegi park last time, papa was oncall.. beliau sangat mencemburui kami. so, last week, papa telah memaksa kami utk keluar bersiar bersama2.

memula tu, mama tak mahulah ke stephen green lagi. ada sebuah taman berdekatan dgn rumah yg tak pernah kami jenguk sebelum ini.. namanya Garden of Remembrance. so, mama dan papa pun membawa Z ke taman tersebut. jarak dari rumah adalah dalam 5 minit, tapi belum pun sampai, Z telah pun tertido.



Taman tu kecik aje, org pun x ramai.. Z pula tido.. agak boring di situ, jadi mama dan papa pun bergerak ke stephen green pulak.

bila sampai kat stephen green, Z masih lagi nyenyak tido.. bila kami dh nak beransur pulang, barulah Z bangun.. tapi sempatlah papa bawak Z main2 dgn birds and duck.. (sbb tu lah gambar2 di bawah monyookkkk jerrr.. hehehe)








its a bright and sunny day (for about 30 mins only)

Saturday, May 14, 2011

9 Months Old

Dah 9 bulan anak mama nih.. :)

semalam pegi GP utk dapatkan jab Menigitis C. this time, Z mmg tak nangis langsung! and even better, demam pun tak!! wow! anak mama dah besar laa :D.

berat Z baru mencecah 8kg. tak naik byk sangat from last month. but bagi mama, dah teramat berat dah.. tak kisah laa.. yg penting, Z makan cukup. pantang suap, mesti habis jer..

bab makan2, Z mmg suka sangat.. tapi menu still sama.. pagi breakfast with fruit+cereal, lunch n dinner, brown rice + ayam + sweet potato. mama nak cuba daging, tapi 2-3 mgu kebelakangan nih Z asik tak sihat jer, mama tak berani nak mencuba resepi baru lagi.. insyaAllah, this month mama try kasik daging n salmon pulak yer..

in term of development, tak banyak progress sgt from last month kot.. masih lagi golek2 sana sini. like to jump a lot. penat mama nak dukung. mesti nak lompat2 aje.. dia mcm baru discovered yg jumperoo tu boleh buat lompat2.. before this, kalau letak dlm tu, dia cuma akan bermain dgn toys jer, since last 2-3 weeks, baru dia tahu.. boleh lompat rupanya.. hahaha..

dah bertambah pandai tgk tv.. skrg nih kalau tgk, dah pandai senyum.. tapi blom boleh follow lah apa yg org dlm tv tu buat, but he did show some interest.

suka humming bila nk tido.. tatau lah lagu apa, sbb mmg out of tune pun.. but sometime tu rasanya lagu twinkle2.. sbb nanti tangannya terbuka tutup mcm nk buat twinkle2 tu.. kadang2 mcm tgh buat itsy bitsy dgn 2-2 tangannya.. cute jer mama tgk :)

below video dia tgh jumping.. (kalau boleh play lah.. mcm x betul jer blogger nih)
err, sila mute the volume.. mama slalu over excited.. tsskk..

video

Wednesday, May 11, 2011

Contaminated

I spoke too soon.. yesterday afternoon our GP call. Bagitau the result has comes back and they found growth on Z's urine sample. Mama dah terkejut, but then dia cakap it looks like the sample is contaminated and we have to do another test to confirm.. fuuuhh..! wat gelabah jer la doctor nih..

I went home around 4.30pm and collected the bag from the clinic. Since the hospital’s lab only open during office hour, I only drop the sample to them this morning.

So pagi tadik mama jadik nurse lagi. This time dah terer skit pasang bag tu..hehehe.. hopefully we will have a clean result after this. Papa cakap, mmg demam2yg berterusan tu salah satu symptom untuk UTI.. but dah seminggu dah Z ok, so InsyaAllah x de apa2 kot.. doctor dekat lab tadik cakap result selalunya 3-4 hari jugak baru dapat… ooowwhh… mama ingatkan sehari dua aje….

For future reference, cara2 memasang urine bag seperti link di bawah so u wont mess up with the bag..
www.kidshealth.org.nz/index.php/ps_pagename/contentpage/pi_id/245#block_1110

image from alibaba.com

Monday, May 9, 2011

Quickie for last week

(tu dia.. baru harini nak update nooo...)



Tak sempat mama nak update last week. Agak busy di office and internet sangat mendukacitakan di rumah.. tak tahulah kenapa teruk sgt wireless connection kat rumah tu.. padehal papa dah ambik package yg agak bagus.. kesudahannya, mama lagi rela online guna iphone mama aje.. huhuh



Anyway, back to last week, Monday was bank holiday. So, papa pun dapatlah bercuti panjang sedikit. Tapi cuaca adalah mengecewakan, so kami hanya bertapa di rumah sahajalah. We did invite our friend aka neighbor to our house on sunday. Dapatlah z bermain dgn kakak qaira yang cute miut tu..



Monday tu Z telah menunjukkan reaksi2 yg kurang memberansangkan.. mama dah dpt agak, mesti Z akan demam semula nih.. malam tu, sesudah papa berangkat pulang ke limerick, terus Z demam. And kali ni, mmg Z betul2 demam with temperature above 39 degree! So, mmg mama pun x dapat tidur la semalaman.



Mama mcm perasan lah, Z akan demam2 bila mama buat masak2 secara pukal.. (masak2 n invite kengkawan dtg rumah adelah hobi mama sejak dulu lagi). Last time pun Z demam jugak lepas mama masak2 sepanjang hari..

hmm, apekah kerana rumah jadik panas maka Z demam?

Or ataukah kerana ramai2 org, maka Z terjangkit virus?

Ataukah kerana mama neglect Z the whole day sbb sibuk masak2 and melayan org maka Z merana?

Haih.. mama tak nak lah buat masak2 lg lepas nih.. (baik tak alasan mama?)




Besoknya (selasa) pagi2 mama terus bawa Z ke clinic berdekatan. Cerita ceriti all his history, doctor pun agak concern. So, dia mahu mengadakan urine test sbb takut ade UTI ker apa ke.. so, mama pun dapatlah mc utk hari selasa tersebut. Doctor beri urine bag utk baby and suruh mama pasang sendiri. Nasib baik dia kasi 2 bag, sebab I did ruin the first 1 hehehe.. anyway, the second was a success.. (mama rasa mcm nak jadik misi pulak..)anyway, Ptg nya, mama bawak urine sample Z ke hospital berdekatan and Alhamdulillah, its all cleared!. (mama rasa lah.. sbb diorang kata kalau ade problem diorang akan call..)



So, rabu barulah mama masuk office. Dgn itu, agak banyak jugaklah kerja2 tertangguh.. anyhoo..kesihatan Z bertambah baik dari sehari ke sehari.. risau jugak lah mama kalau Z still demam2.. Alhamdulillah, by Friday, Z dah pulih sepenuhnya.. . Esok sepatutnya kene bawak z pegi clinic utk follow up. Tapi mama rasa nak bawak Friday ni jer la.. sbb doctor kata kalau z dah ok, dia nak kasi jab meningitis C. confirm Z akan demam balik nanti.. so, better tunggu weekend jer lah.. at least papa pun ade weekend nih.



K lah, itu aje update express dari mama..




I am alright mama.. :) BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Monday, May 2, 2011

Stephen Green Park

Last week we had a long weekend due to Easter break. unfortunately, papa was oncall so x de la best sangat.. on sunday, i brought Z to the nearest park. actually that was the first time he was in the park and he really enjoyed it :)

Its in the middle of Spring, lots of flowers blossoming. but the weather wasnt that great.. gray and windy but we managed to get a bit of a sunshine :)









this weekend pun supposed to be a long weeekend jugak as monday is a bank holiday. but the weather is a bit of crap, so we just stay at home :(..