Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Tuesday, December 31, 2013

Penghujung 2013

31st dec 2013!!

Cepatnya masa berlalu kan.. Cuti dah seminggu. Puas hati. Cukup rehat :). Mostly everyday jugak keluar. Tak kemana, area2 dekat rumah jer.. So keluar pun x lama. Sejam dua jam dah balik rumah. 

Christmas day

Sejuk sangat, tapi belum bersalji. Dalam rumah pun kena pakai sweater. This time mama kurangkan penggunaan heater. Satu boleh cut cost, but main reason is for health purposes. Too much heater menyebabkan dry air. Make cold n flu worst! Sakit pula. Mcm tahun lepas, z seminggu sakit seminggu baik seminggu sakit seminggu baik. So insyaAllah kita cuba kurangkan penggunaan heater tahun ni. Malam pakai la jugak, but we have to switch on the humidifier.. Alhamdulillah seminggu dua ni kesihatan Z sangat baik..

Berbungkus dalam rumah

Walaupun mama masih bercuti sampai esok, Z ke sekolah semalam. Hantar pukul 11, ambik pukul 3-4 camtu. Bukan apa, Z duduk rumah pun asik mengadap tv jer. Main kejap2 jer, pastu nak pasang cd. Up to a point where he is bored on his favorite show now. So baik pegi jer sekolah. Mama pun boleh la keluar shopping dengan aman sikit ;) harini kononnya plan yg sama la.. Sekali z x nak bangun tido! Puas mama kejut, mama gomol2 pun Z tetap tido nyenyak. Kesian pulak mama tengok.. Biar jer la.. Dia tido. Pukul 10 lebih baru bangun. Sementara nak siap2 nak sarapan semua, mau pukul doblas baru boleh hantar ke sekolah. Kansel je la plan..

Oh sale is still on. Started with NEXT sale on 26th pukul 6 pagi. Lambat sikit dari kebiasaannya. Plan nk pegi pukul 5 dgn anti yat, skali last minit malam tu dia cakap wife bos husband dia nk ikut. So dia kena bawak diorang n ditched us. Hampeh! Tapi yer la, bos kan, tak kan nak kata tak bleh pulak. So changed plan, mama kena pegi jalan kaki dgn anti yani. Tu pun papa kena hantarkan mama ke rumah anti yani, then we walked from there. Tak jauh pun nk ke rumah anti yani, ada la dlm 10-12 min return. So Z kena tinggal (still tido pun x kan nk kejut). But by the tima papa balik, he found Z tengah baring kat lantai dapur! Lampu dapur jer bukak, mesti Z terbangun then carik mama n papa x jumpa. Ya Allah.. Kesian anak mama.. :(

Shopping macam biasa jer la.. Mostly untuk Z jer. Lepas next pegi sale mothercare pulak. Tapi mothercare x ramai org pun, but the sale wasnt bad either. Habis around 10. Tu pun ada incident lagi, mama beli smoothies minum separuh, then letak dlm 1 of the bag. Pastu lupa. Balik letak je beg2  tgh rumah then terus siapkan sarapan Z. Time tu la papa nak vacuum rumah,dia tolak2 jer beg2 ketepi. skali amikkau! Habis semua kain baju dlm tu. Dah kena basuh semuanya. Sob sob sob. What a day... 

Semua kena basuh

Then hari2 seterusnya pun keluar shopping lagi, but mostly utk mama dan barang2 rumah la.. Slalunya keluar tgh hari with papa n Z, lepas sejam dua diorang balik, mama sambung shopping sensorang. Papa tu typical 'man' sikit bab2 shopping nih... Mama pun x ler shopping lama.. Pegi satu2 area jer. Dah tua2 ni cepat penat... Huhu

Oh pegi potong rambut Z on Saturday. Alhamdulillah this time dia x nanges. Tu pun sebab diorang pasang cd thomas yg sebijik kat rumah. Cuba pasang citer lain sikit, kompem la bergegar kedai tu.. Btw rambut Z mmg pendek habis. Nampak lain dah anak mama Hehe..

khusyuk tengok thomas

Tu jer la kot aktivity hujung tahun. Untuk tahun depan, harapan mama adalah supaya z dianugerah kan kesihatan yang baik. Tak mo la sakit2 lagi.. Early this year was a very daunting period. But 2013 ending with a good one.. :)

Highlight of the year: Anak mama dah NAK boleh berjalan yeay!!


Tuesday, December 24, 2013

Video: First Step

I smile with tears everytime watching this video. Alhamdulillah.. His hard work is paying of.

For most kids, first step just come naturally. But for Z, it took him almost 3 years of continuos therapies. Everyday is a learning process and might continue for the rest of his life. Looking at his smiling face, I know giving up is never an option.

Mama so very proud of you son!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, December 23, 2013

Last day at work

Yuhuuu....! Besok until new year mama cuti YIPPIEE!!

Looking forward to this long break actually. Sepanjang tahun ni cuti mama dihabiskan untuk jaga Z or some short break for our holiday.. Tapi this time cuti memang x de plan nak kemana-mana (as in luar dublin). Nak melepak berehat2 di rumah jer.. Papa punya schedule macam hampes. 2 hari cuti, 2 hari keje, 2 hari cuti 2 hari keje gitu.. So duduk rumah jer lah kita yer.. 

Mama plan nak kemas2 rumah yg dah macam tongkang pecah tu jer, pastu nak sort out paperwork untuk permohononan career break and bermacam2 allowance untuk Z yg masih blom di claim tu.. (dah tak nak keje nih, kena la claim segala mak nenek yg boleh di claim..hihihi) then bawak Z pegi RDS for Winter Wonderland jer kot.. and of course ler will do a lot of SHOPPING! 

Pastu papa dah jemput sorang kawan dia dtg makan2 di rumah this weekend. Tatau ler nak jemput kawan2 yang lain ke tak, diorang pun dok bertanya bila mama nak buat makan2. kalau dah ramai2, satu hal pulak ler nk kena bersilat di dapur and hias2 rumah. Mama malas sebenarnya, since birthday Z haritu, memang tak pernah jemput org makan2 lagi.. mainly sebab mama dah back to work full time (and no helper) padehal sebelum nih sebulan sekali mesti ada ja makan2..

Z yang tertido dalam kesejukan..
Anyway, semalam dah bawak Z ke Christmas Market dekat rumah. Ada gerai2 and also funfair. Outdoor, sejuuukkk ya amat! Z terlompat2 nak naik rides merry go round tu, tapi mama tak kasik pun. sebab yang kids punya adult tak leh naik, kang Z melalak nak turun or terjun sendiri macam mana? Nak naik yang orang besar sikit, mama masih demam, macam laju jer.. kang ada yg pening kat atas tu.. papa pun x nak naik, takut pening katanya.. dah tua2 nih, nak naik merry go round pun takut.. huhuhu kesian Z.. tak pe nanti kite pegi RDS, rasanya ada indoor ride yang tu.. kurang sikit sejuk n hopefully mama pun dah sihat time tu..

Kat office harini x de buat apa sangat pun, mama kemas2 n buat filing plus siapkan list to do for next year jer.. kejap lagi mesti Chief of Finance datang (salam raya) announce boleh balik awal.. Every year mmg camtu pun (chewah confident jer, skali kena stay sampai petang jugekk). Tak kisah ler, yang penting besok cuti.. lalalalalala..




Thursday, December 19, 2013

Cold n Flu - Part II

Minggu lepas Z, minggu ni mama pulak.. Dari hari isnin lagi.. Grrrrrrr!!!

image googled

Disebabkan minggu lepas mama dah cuti banyak hari (3.5 days) maka minggu ni mama terpaksa juga ke opis sebab banyak kerja tertangguh. Lagipun minggu depan dah cuti kismes.. Kalau tak, dah lama mama ambik MC.. huhuhu

Anyway, Alhamdulillah sekurang2nya mama takde lah demam teruk.. Masih boleh bekerja, cuma rasa berat betul kepala nih n telinga pun macam pekak jer.. bukan macam, memang hampir pekak pun.. tension jer bila bercakap dengan orang lain..

image googled

Oh and Z is 100% recover now.. Back to his own self Alhamdulillah... :)

Berbalik pada cuti, mama dah guna 9 hari cuti untuk sessi 13/14. Ada balance 17 hari jer lagi until Sept next year. Harap2 plan untuk next year menjadi, kalau tak, camner nak balik Msia nih... Waaaaaa!!!!


Wednesday, December 11, 2013

Cold n Flu Season

I HATE winter! Dark n freezing. Kalau ada snow and bright n sunny day tu tak pe la jugak, but here in Ireland snow malu2 jer nak keluar. Hujan batu jer lebih. And windy. Sejuk Gelap Pekat.

Anyway bukan itu cerita utama harini. But related. Z is sick again ;(

Sejak hari sabtu he started having cough and flu. Then Ahad petang he has temperature. Bukan sikit2, terus start with 39C. Tapi he was still active as usual. Malam tu bangun 2-3 kali jugak, mama check temperature dah 40C!

Day 1, still ceria walaupun sedikit melepek


Isnin mama off. Pagi2 temperature dia tak teruk sangat, still within 38C. Mama hantar Z ke sekolah kejap pagi tu (2 hrs) sebab mama kena pegi Embassy ambik passport baru. Petang dah naik balik suhunya.. 39++C, but sikenit masih boleh main2 n joget2 depan tv. Ok la tu kot. Mama bagi Calpol jer sebab Paralink n Nurofen dah habis. Dah lama Z tak demam2, terlupa nak stock up. Malam tu suhu naik ke 40C lagi.. Mama start sponging, turun sikit suhunya.. Makan pun dah kurang.. 4-5 kali jugak kena bangun n repeat sponging n clear kan his nose..

Selasa pun sama, but this time he was really tired. Tak main sangat and duduk n baring jer bila tengok TV. Mama tinggalkan kejap (10 mins) pagi tu p pharmacy depan rumah, beli Paralink n Nurofen. Selalu kalau bagi Paralink, cepat je turun suhu, but this time macam takde effect pun. Petang tu dah start cranky, nak berdukung jer.. Main pun tangan sebelah kena pegang mama. Mama bangun pegi dapo or toilet pun dia melalak.. Susah hati betul lah..

Kalau di Malaysia, confirm dari hari Isnin tu lagi mama dah bawak ke clinic, but kat sini selagi belum 3 hari demam, diorang memang tak akan buat apa2 pun.. Kalau pegi pun dapat antibiotic jer pun.. bukan ada ubat khusus untuk demam, batuk, selsema macam kat Msia. So apa lagi yang mama boleh buat? Just try my best to make him comfortable jer laa..

Day 3: Memang melepek jer.. :(
Selasa malam tu, temperature still very high. pakaikan dia onesie jer, tapi tengah musim sejuk kan.. kesian la dia kesejukan. Papa balik, terus bukak tingkap semua sampai ke tengah malam.. Ya Allah.. tak sampai hati mama.. Bergaduh jugak dengan papa semalam. Yes, i got it, we have to reduce the temperature, by cooling down the temperature. Tapi sekarang ni musim sejuk. Outside was 0-5 degree. Mama dah baca, kalau temperature sekeliling terlalu sejuk pun x boleh, sebab our body will produced the heat from inside. Takde gunanya! macam juga sponging, mana boleh letak air sejuk. LUKE WARM WATER! Hish, seriously (some) doctors nowadays should really think outside the box. Jangan ambik sebijik2 from the ancient book. Huhuhu! Semalam keja mama tutup tingkap, then papa p bukak tingkap. Buka tutup, buka tutup jer.. OK fineee! U r the doctor. But suhu Z masih sama macam tu jugak. Bila anak sakit ni, memang stress la mak pak dibuatnya..

Anyhoo, today papa plak take turn jaga Z. Mama ke opis. Pagi tadi dah bawak Z ke clinic, dapat antibiotic sebab chesty cough. (batuk teruk semalam ---- sebab papa bukak tingkap!!!! Grrrrrr!!!)

Hopefully Z will recover very soon.. Kesian sangat tengok dia yang dah terlepek tu.. :( Besok ada appointment ENT dekat hospital, kena cancel la nampaknya..

Lagi satu, banyak giler keje 2 hari off, kalau esok pun mama kena cuti lagi, kompem colleagues mama ngutuk blakang.. abihtu, nak buat camno.. Mama lagi risaukan kesihatan Z kot. Memang ler it just cold n flu, tapi takkan ler mama nk hantar dia ke sekolah dalam keadaan mcm tu. Kesian Z :(



Wednesday, December 4, 2013

Big Boy

Naik flight dah tak perlu di riba :) Sebelum nih time take off and landing masih kena riba, tapi sekarang tidak lagi. He really enjoyed looking through the window, fall asleep straight after take off. 

This was last week.



Sepanjang dalam flight pun he was well behave and wont mind wearing the seatbealt. Ada satu masa tu, time preparing for landing (and there was traffic in Dublin airport, so flight kena berlegar for quite sometime jugak), cabin air pressure was very low. Mama pun pening and sakit kepala yang tak terhingga (it always happen when I travel with flu). Mama rasa Z pun mengalami perasaan yang sama, mama tengok Z sangat tak selesa. Sekejap pusing sana, sekejap pusing sini, sekejap menonggeng, mama bagi susu pun tak nak - but he wasnt even crying! 

I AM SO PROUD OF YOU SON :D


Nanti lah mama update citer percutian nih.. :)

Monday, December 2, 2013

Isu makan/minum lagi..

Tadik Giraffe's Manager call (few missed call earlier but mama ada meeting). Risau jugak ler sebab selalunya diorang call ni bila ada bende urgent.

Issue harini, Z tak nak makan katanya.. Tadi masa lunch diorang kata dia tido awal, x sempat nak kasik makan.. Dia tido 30 mins jer, then bangun n a bit cranky. they tried to feed him, but he refused and started to chough. Tapi x de temperature. Ayat normal dia, can you please come n pick him up early? Ok lah, dah Z tak sihat, nanti mama balik awal la.. (tgh tunggu pukul 4.15 nih, kalau balik sekarang, kena tolak half day pulak.. 30 mins to go). 

Sebelum mama letak tepon tu sempat la mama pesan suruh diorang try kasik yogurt or soya dessert, and she promised to do so..

Elok jer mama letak tepon, Mairead (Home Teacher) plak call. Dia kata dia ada pesanan penting dari Yvonne (Support Worker), they had meeting during lunch time today.

Semenjak Mairead berjumpa dengan pihak sekolah pasal isu makanan / susu Z last time, cikgu selalu cakap Z minum habis, makan pun habis. Tapi Yvonne tak percaya (mama dari dulu x percaya report cikgu). Yvonne yang bagi Z minum susu pagi2, and she has to force him to drink. nak habiskan 3 oz pun susah. Sebab Z dah habiskan 6-7 oz bangun tido, and he will have a bowl of b/fast just before I send him to school. So dalam pukul 10.30 tu mmg dia masih kenyang buntang lagi la. But on the day that Yvonne not in, diorang kata dia minum habis. So agak pelik di situ. Pastu dia tak nak lunch. Dah 2 minggu dia x habiskan lunch. Mama ingat sebab diorang dah sumbat dia dengan susu, mungkin la dia dah tak lapar waktu lunch. But then dia akan wallop all the tea (soy dessert) and yogurt in the evening. Lapo la kan time tu.. Susu memang bawak 1 botol jer, kalau bawak banyak2 pun bukan diorang simpan dalam fridge, basi plak kang, pastu yang sebotol tu pun jarang2 habis. So mama kasik sebotol jer (and remember, its their policy - tak boleh bancuh susu di sekolah, mak bapak kena bawak susu sendiri - OK).

Anyhoo, Yvonne kata diorang baru tukar blender baru. The new blender is not that powerfull, so masih kasar2. Masa Yvonne kasik makan tgh hari tadi, Z dah macam tersedak2. Then he refused to eat, and went to sleep. (Yvonne left afterward sebab dia keje half day jer)

Laaaaaaa... patut laa.. Dulu penah dah jadi mcm ni skali. diorang siap tepon mama cakap Z tak nak makan. pastu paksa2 mama pegi ambik Z. selang 2-3 hari kejadian yg sama berlaku selama hampir 2 mgu jugak la. Pelik jugak mama, rupa2nya sebab chef cuti, chef gantian tu tak blend makanan betul2. Akibatnya cuti mama yang habis. Bayar tetap sama jugak. Geram betul lah. But of course la mama risau bila Z tak makan, cuma mama marah sebab bende tu dari pihak diorang sendiri, and they supposed to do something about it. Ni tak habis2 nak susahkan orang.

Mama ngadu tak puas hati la jugak dengan Mairead. Dia cakap Yvonne pun cakap mende yang sama. So dia akan arrange with dietitian n angkut skali psychologist and OT ke sekolah Z soon and they will have another discussion. For a moment, dia suggest mama blend kan siap2 makanan Z di rumah. Sebelum nih memang mama nak blend dari rumah, tapi diorang tak bagi - - sebab its their policy to prepare the food in their kitchen! 

Hadoii bertambah bengang la mama dengan diorang nih ;( Kesian Z, by the time he arrived home, memang nampak dia agak lapar. perut berbunyi2 jer.. kalau duduk dengan mama kat rumah, perut buncit selalu. mama bukanlah kerap bagi Z makan pun.. b/fast, lunch, tea, then dinner jer.. but he is full.. dekat sekolah kalau ikut jadul sampai 5 kali makan dari pukul 9-6 tu.. sigh..

Saya lapar tau!! (actually this is his first time pegang botol susu sendiri :))

k la, mama nak balik ambik Z.. Semoga anak mama takde apa2..


Monday, November 18, 2013

First Step

Alhamdulillah, at the age of 3y3m Z finally confident enough to make his first few steps on his own!

Sejak 2-3 minggu kebelakangan ni Z memang suka berjalan. He will grap our hand and will direct us to wherever he wants to go. Tapi kalau kita lepaskan tangan, automatic dia akan duduk balik. But on Friday (15/11/2013) he managed to walk a few steps on his own! 

Rasanya dia tak sedar pun yang dia berjalan sendiri sebab terlalu kusyuk tengok TV :D.
But after that mama berjaya buat Z berjalan few more steps on his own. A lot of practise to do anyway..

Seperti yang diberitahu oleh his therapiest before, he is more than capable of walking, cuma dia takut. Terlalu berhati-hati. Yvonne pun kagum dengan 'kesopanan' dia. Contohnya kalau nak bangun or duduk, he will do it properly and gracefully. Bukan main hentam jer. Nak panjat/turun tempat tinggi pun dia akan buat dengan cara yang betul. Tak pernah lagi dia jatuh kerusi meja or even time berjalan. Kadang2 tu dia memanjat meja. Dah sipi2 bucu sangat dah, instead of bringing him down, mama saja jer biarkan, nak tengok. He will touch the edge, then he move away from it. He knew he's going to fall.  He just being extra careful about everything!! Penakut pun yer jugak..

It will still be a long journey before he can walk properly, but any journey begin with the first step right? 
Tak pe lah lambat pun yer sayang.. Mama tahu, anak mama want to do it the right way :)

Proud Momma :)

Monday, November 11, 2013

Paed, Dietitian & OT

Last week ada (6-monthly) appointment with Dr Murnaghan. We dont have that much concern except for his last vomitting episode and his growth.

Winter Coat 2 tahun lepas pun masih boleh pakai (tangan je pendek skit)

Issue growth ni timbul bila mama keluarkan baju2 winter Z last year and they still fit him nicely! Macam x naik langsung.. Seluar jer la yg pendek sikit, tu pun ada few yg masih boleh pakai (save bajet..)

His latest measurement
Height 91.5cm
Weight 11.35kg

Naik la jugak sebenarnya, but not so much. In term of height, he is still in 90th percentile of Ds growth chart (meaning that if we take 100 DS childs at his age, only 10 of them are taller than him) and if compared to normal growth chart, he is average - which quite true since he is the same height with his classmate. But his weight is the biggest concern. He is only in 25th percentile! 

Because of that, Dr Murnaghan terus panggil Val (Dietitian) for consultation. After brief discussion, she still happy with Z's meals quality n quantity. The only problem is his milk. 

Sekarang dia memang x minum langsung di sekolah (thats also the reason for constipation). He only take 6oz in the morning n another 6oz in the evening. Mama memang bekalkan susu kat sekolah, tapi diorang kata Z tak nak. Mama rasa 2 sebab Z tak nak, 
1. Diorang bagi dia minum while sitting uncomfortably on the chair 
2. They dont really care..

So, Dr Murnaghan n Val suruh mama ckp kat cikgu diorang nak Z habiskan jugak at least 1 bottle of milk in school. (6oz of milk ada 400+ calories, for kids as little as Z, thats quite significant!)

On another note, Z also hv follow up visit by his OT, Sinead. Last jumpa raya haji haritu. Mama takde la this time, Sinead pegi sekolah Z jer. But she did provide me summary. 
She brought in 'Heathfield Chair' kerusi khas utk Z. Kerusi ni will provide good support for his posture. Hopefully will help during his feeding time too. 

This tiny chair cost over £500!! (luckily we have it free on rental allowance)

Then dia ada jugak bagi few suggestion on activities n toys that are appropriate for Z's stage. Most of those stacking toys memang dah ada 3-4 jenis dah pun (kena carik balik dlm stor la sbb beli, then Z x main pun..). Tapi toys yg jenis pop up tak penah beli lagi. Nanti lah mama survey..

Add caption

Mama sgt berpuas hati dgn Sinead nih. Worth the wait! OT kat Ireland nih mmg sangat susah nak dapat. We have to wait for over 2 years!! Mama dh try carik private in between, memang x de yg kat area Dublin City. Kena travel jauh, susah la utk mama yg x de kereta (or even Irish license) nih :(. Anyway, we supposed to start OT hujung thn lepas, tapi Z kan sakit time tu.. We only managed to officially begin therapy summer haritu jer. Once a week in the beginning sbb Sinead agak risau dgn 'kelewatan' Z. Mmg nampak bnyk perubahan since.. Alhamdulillah :)

*Update (13/11/2013): Harini Mairead (Home Teacher merangkap main contact for Z's welfare) datang ke sekolah Z untuk berbincang dengan manager pasal his milk intake. She also bring in the recommendation from Dietitian and Paed. Hopefully lepas nih pihak sekolah tak akan mengelat lagi bab2 susu Z nih.. :)

Monday, November 4, 2013

Weekend is over already :(

Ish apesal la cepat sangat masa berlalu nih.. Weekend pun x terasa.. Stress!!

Anyway quick entry for last week (and beyond),

1. Halloween
Zach Cullen
Halloween 31st Oct. Mama memang perasan notis kat sekolah suruh bebudak dress up. Tapi mama malas nak layan, konon2 biar jer la Z pakai baju biasa. Sekali hari rabu tu cikgu siap pesan lagi sekali, pakai costume tau. Semua orang pakai, nanti ada activity macam2 and ada gambar kelas semua.. Lerr.. takkan la Z sorang2 pakai baju biasa pulak kan.. So ptg tu jugak mama pegi carik baju. Dah last minit memang ler x jumpa size.. Nasib baik ada baju vampire nih kat mothercare. On sale pulak tu sebab clearance halloween dah nak habis kan. Mama kena potong sikit seluar dia.. boleh laa.. tu pun cikgu kata Z pakai sejam lebih jer, pastu dia dah nangis2, so diorang tukar.. Asal boleh jer la yer..

2. Mummies day out
Mama n anti La and anti Yas pegi Kildare Village on Saturday. Keluar pukul 9, ingatkan by noon dah balik ler.. rupanya pukul 6 ptg baru sampai rumah. Kesian Z dok rumah dengan papa jer Sabtu tu. Ahad baru bawak keluar.. Btw mama tak beli apa2 pun utk diri sendiri. Just bought winter jacket for Z and papa jer.. Mama nk menabung untuk next 'Mummies Day Out' in January ;)

3. Z is sick again! (24/10/2013)
This was last weekend actually. Khamis. Masa mama sampai sekolah around 6.15pm camtu, Z tengah melalak sambil cikgu dia ambik temperature. GIGIL2 badan dia. Cikgu kata dia baru nak call mama, kejap tadi Z muntah. He was a bit off that afternoon but no temperature. Yvonne cuti this week, so Z macam rindu dekat Yvonne kot diorang kata.. (padehal sebab takde org layan Z la tu..) Anyway, mama terus ambik Z, badan tak panas, tapi melalak sampai gigil2. Risau giler mama masa tu.. Mama peluk jer Z sampai dia tenteram.. tu pun dalam 15 minits jugak la mama duduk jer tengah2 sekolah tu.. tak lama kemudia dia muntah lagi. Memang volatile vomitting. Terus temperature naik to 38.5. Sah dah! dah ler dah 3 hari Z tak poo poo. Call papa, dia on the way lagi, macam mana mama nak bawak g spital nih. Mama angkat jer, lagi Z melalak macam sakit sangat.. Nasib baik bila dah lepas muntah dia macam cool down sikit. Pakaikan jaket, then terus balik.

Malam ingatkan nak bawak pegi hospital, tapi dia dah tertido keletihan.. Kalau bawak pegi pun, bukannya diorang akan buat apa2 pun.. so kitorang plan untuk tunggu dan lihat, kalau dia muntah jer lagi sekali, memang kena bawak jugak la.. Alhamdulillah takde muntah2. Tengah malam tu dia poo poo. so ok la sikit kot..

Then Friday tu dia start cirit birit plak. tak frequent, but 3-4 kali jugak la that day. Tak pe la, at least boleh kosongkan bowel dia. we start the same regime as last time, bagi liquid (and fruit pureed) jer the whole day. Alhamdulillah hari sabtu dah ok sikit, dah boleh la main2 sikit. Temperature pun dah normal. Still soft poop, but not cirit.. Legaa mama.. Nasib baik bank holiday weekend, so lama sikit boleh look after him at home.

Anyhoo.... Last year it was during this time as well (November) when Z start muntah2 - tak teruk pada mulanya.. then it reappeared after 1-2 weeks. And then makin teruk. Until 2 months later, he has to undergone surgery. (No, we did not wait until 2 months baru bawak g hospital, we did bring him to countless GP visits and AnE 3 times between those period before they trust us that he had bowel obstruction!!!! kalau ingatkan memory taun lepas, rasa macam nak bakar jer hospital tu.. GGRRR!!!)

Ya Allah.. Risau betul la mama..  Kena make sure Z poopoo all the time la.. Will start him on lactulose soon.

So, itu jer lah update for the past few days. Busy gilos kat opis harini (macam biasa). Skip my lunch (mcm biasa jugak) but this time updating the blog ;)

Friday, November 1, 2013

TGIF



What a hectic weeks lately! Tak sedar pun dah Friday. Seriously busy at work. Hate it so much! Especially when people dont appreciate you. Macam nak hand over resignation straight away jer.. Grrrr..!! started to think that coming back to work fulltime (with the intention to clear out my back log) is a stupid idea altogether. Should just leave it with them to look after it. I dont owe anything to them actually ;((

Tetiap hari is a rush. Z has to be in school until 6.30pm everyday. Tu pun papa yang ambik, mama pukul 8 baru sampai rumah. Sedih teramat. Quality time with Z entah kemana, therapy and all pun entah kemana. And the worst thing is I know he wasn’t happy in the crèche. Kalau hari yang mama pegi ambik (sebab papa balik lambat), I can see he was soo tired, soo comot and sometime with an empty stomach. I pay the crèche about 1/3 of my salary every month, and this is how he being treated?? It really is not worth it..Geram sangat. But the thing is, it just their common practise. semua budak pun comot. the different is Z can not express himself like other kids. other kids when they are hungry, they will shout. when they are bored, they will find some other amusement. But Z..? What can he do?

Sorry Z.. Mama have promised you that it’ll only happen for 2 months, but actually now I have to work at least until end of this year. 2 more months to go, or maybe will be longer since I still haven’t event got the chance to submit my proposal/application. Sigh.. am so tired. 


Wednesday, October 30, 2013

Al-Fatihah..

Daripada Allah kita datang, kepada Allah jua lah kita kembali.. Syurga itu pasti untukmu sayang..
Kepada ummi dan abah Muhammad Rayyan Irfan, semoga kalian tabah dengan dugaan ini..

*sobs*

Monday, October 21, 2013

Liffey Valley

Sabtu haritu Z ke Eymran's 4th Birthday party dekat Pirate Village @ Liffey Valley. Bebudak lain enjoy ler main all their activities. Z macam biasa, berkepit jer dengan mama and papa.. Ada la jugak ketikanya yg dia turun n jalan2 meniti tepi2 pagar sambil tengok bebudak lain main.

Naik train pun nak duduk sendiri jer :)

One thing I am very proud of him is, he never cry or even show any discomfort during our stay there :). Apart from our group, ada la hundreds more kids running around kot. Mama agak risau pada mulanya, mesti Z akan melalak nanti. But he proves me wrong :)

Birthday boy

Alhamdulillah, it was a long waaay to come this far, but he has slowly shows a lot of improvements. 
I am very proud of you dear!


Wednesday, October 16, 2013

AidilAdha 2013

Raya? Apa itu raya? heheh.. kami x beraya langsung pun kali ni.. Z demam weekend sampai Isnin. So mama pun konon2 MC la jugak.. Hari Selasa (raya) mama memang dah ambik half day sebab konon2 nak p sambut raya kat Msia Hall paginya.. Rupa2nya Z ada appointment dengan SLT & OT kat sekolah. Alang2 tu mama join sekali jer la.. dah lama pun mama x jumpa his therapiest sejak2 back to work full time nih..

Z yang happy di pagi raya :)
Based on last meeting (sehari sebelum raya puasa haritu), Sinead and Kerri sangat berpuas hati dengan perkembangan Z so far. Meeting kali adalah untuk merangka plan for Yvonne (PSW) and Z in school. So mama cuma tokok tambah sikit2 jer la.. 

Especially in term of physical la. Sekarang Z dah semakin yakin untuk berjalan with support. pegang sebelah tangan jer.. hopefully tak lama lagi dia akan berani untuk melangkah sendiri.  Z jugak sangat 'nosey'. semua benda dia nak menyibuk. so that's a sign of exploration. ke hulu ke hilir dia nak explore. in term of speech/communication, mama rasa tak banyak sangat perkembangan compare to last 2 months. But there are small improvements. Any little improvement is a BIG achievemnts for us anyway :)

Oh papa pun join sekejap during the meeting and it was his first time meeting Yvonne. He was impress too! Seriously, mama pun x se organised her in keeping all Z's record. Dia siap simpan semua details pasal Z and also all assesment notes yang SLT, PT, OT, Psych and Mairead bagi.

Alhamdulillah.. Mama memang betul2 bersyukur dengan batuan daripada Yvonne tu. Dia pun memang betul2 sayangkan Z. Siap cakap lagi, kalaulah diorang bagi dia jaga Z 5 days a week, she will be happier. At the moment dia jaga another DS girl at different school. But for some reason she is more attached to Z. Maybe sebab Z needs more help kot sebab the other girl dah boleh berjalan and communicate a bit. Tak pe lah, at least ada.. walaupun hanya utk 2 or 3 days per week.. Mama dah bersyukur sangat dah pun..

Harapnya Allah akan sentiasa mempermudahkan perjalanan Z.. Amin..

Sunday, October 13, 2013

Solid: Food Processor (Part II)


From this stats, I can see a lot of searches to my previous post on Food Processor. So I think I should write another post about this topic – this time based on my own experience. As Z is still on pureed/blended food until now, we already have a good 2.5 years experience in finding the perfect food processor for baby food :)


Continue from the last post… after days of searching, I ended up bought the NScessity Food Processor from Amazon.
I must say it was a very good product (in the beginning). I love the compact size (did bring it with us when we travelled back to Malaysia and also on our holidays), the speed and also the finesse of the food texture.  However in less than 5 months of using it, it went kaput! But because I love it so much at that time, we bought the second unit (same brand). I though probably we will be lucky this time… NOT! After using it for about 6-8 weeks the (new) machine broke again!!!

The thing about this NScessity fp that I hate the most is, you have to wait until the food is completely cool before you can process it, otherwise it will heat up the motor and will eventually damaged it. Although my babysitter has been very careful when using it (as per her claimed), of course they are time when the hungry baby cant wait that long.


When the 2nd unit was broken, I went straight away to baby shop and found Lindam Mini Blender – Baby Food Processor. Same size, more well known brand, so I thought it should have the same performance if not better. Turn out it was sooOOoo slow! You also have to wait until the food is completely cool before using it. And the food are barely minced at all. Definitely not the consistency that are tolerable by Z. However I think its probably still suitable for typical baby age 10+ months who starting on a bit of lumpy foods. Definitely not for first food texture though... But as it is very slow, I don’t think it is practical for baby foods. Maybe better for herbs or something..

I remember having conversation with my friend who used Beaba Baby Cook. She was laughing at me because I said to her before that I wont spent that much on a (baby) food processor, but I ended spent much more now (-__-). But even with Beaba, I don’t think it could last for over a year anyway. Mostly typical baby only need pureed food for 4-6 months only. So Beaba or even NScessity (if you are lucky) should be no problem for you guys. My case rather different I must say…

Anyway, very unsatisfied with Lindam, we ended up have to use our old hand blender instead. I don’t want to use our normal home blender for Z’s food as we used it mostly for our sambals (chilies) and spices – pedas lah!

But oh my… the hand blender is actually so much easier. Honestly, 10 times better than the food processors. You don’t have to wait for the food to cool down. Its very easy to use. Easy to set up and easy to clean as well. You don’t have to transfer the food to other bowl – just put the blender into the pot and few seconds later everything is pureed! No, it doesn’t have to be soupy kind of texture only. Z’s food texture is more kind of ‘thick mash’ but fine consistency. And the hand blender did a very good job even on meat!

The first hand blender we used was the cheapest from local store (Dunnes Store) brand name Sabichi. I bought it for 10€ when we first moved back to Ireland (where all my stuffs still in storage warehouse). I haven’t used much at that time, but we used it for Z’s food for nearly 10 months. Negative sides are the stick blender is very bulky and this one is un-detachable. Still value for money $$ and easy to use.


When that one broken, I bought the Essentials Blender by Russell Hobbs from Argos. Still at a very affordable price – €19.99. I must say this is the best blender (for baby food) that I have. The unit is detachable (you can remove the lower part) and slightly smaller than the previous one. So it is easy to clean and store. It also has 3 speed setting and comes with beaker. I never used the beaker, I just blend it directly onto the bowl. Its good for travel as well. Don’t really take up much space.

Because we used it twice daily, I wont expect it to last very long. The first Russell Hobbs we had lasted for 4 months only (improper used by my husband). Still under warranty (2 years warranty) but I wont bother sending it for repair anyway, I just bought a new one straight away. Since I know it wont last long, I bought it with insurance this time (paid extra 6 euro). If anything happen within 3 years, I can bring it back to Argos and they will replace it straight away - without question :D. At least I don’t have to worry if this one is broken soon. The only problem is, its been over 8 months now and that blender is still working like a champion :D. 

Wednesday, October 9, 2013

Mak-mak (TMI)

Dulu masa zaman mama bujang, selalu dengar kawan2 mama yg dah berkeluarga mengadu, 'dah jadi mak-mak ni, tak perlu la nak pakai lawa2.. kejap aje, baju kedut2, tudung ronyok2, baju comot dengan makanan dan minuman' mama senyum jer la sambil berfikir, nanti bila aku dah ada anak, kena make sure maintain vouge ;p.. 

Bagi mama so far ok la lagi bab2 nak 'melawa' tu.. Cuma malaih nak bersiap jer kadang2 tu.. Tapi ada la jugak hari2 yang terjadi perkara2 yang tak diingini..

Contohnya harini..

Lengan baju mama

Pagi tadi mama masuk opis ada bau perfume lain macam sikit. Belek2 tangan ok jer, rupa2 nya kat lengan baju. Boleh mama tak perasan nak keluar tadi (mcm biasa la Z uk'uk pagi2 sebelum g skolah)..Lepas cuci2 tu mama terus jer letak Z dalam stroller, sarung jeket and keluar rumah. Tak perasan pulak ada kesan tertinggal..

Adooii.. mama dah cuci guna washing liquid kat pantry, tapi still berbau nih.. Vogue la sangat.. nasib baik harini takde meeting..