Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Monday, June 4, 2012

Susu oh Susu - Part III

Dah 2 minggu Z x nak minum susu sebab flu (mama rasa la). Bukan lah x minum langsung, tapi memang sikit sangat.. Rasanya about 25% of his normal consumption jer kot.. Mama timbang semalam berat Z 9.8kg jer.. Dah kurus kering :(

Papa dah lama suggest untuk tukar susu Z. Sepatutnya bila dah toddler, tukar susu ke stage 2 la pulak.. Tapi susu Z mmg x de stage 2. SMA Wysoy nih mmg from infant to adult. Yg lagi satu brand (Cow&Gate Infasoy) tu pun samalah. Nak tukar ke susu biasa (cow's base) memang mama x berani lagi lah. Lagipun dietitian dia pun suggest untuk try after 3 years old jer..

Then mama terfikir, balik nanti nak kasik Z try Isomil plus lah. Mama dah suruh mak teh g beli
sesiap. Sampai2 jer esok boleh cuba terus. Kalau Z ok, mama ingat nk shipping jer ke sini. But bila check shipping rate, mak aiiii...! For 10 tins it will cost rm400. Tambah harga susu, will be rm1000++! And thats only for about 3 months stock! Fuuuhh.. Mahal betul susu kat msia ek? Kat sini susu baru 10.90 setin. Dlm
Rm45 gitu la..

Dlm masa yang sama mama survey jugak susu kat sini and found out about hydrolysed milk. Susu nih cow's based tapi protein dia dh dipecah2kan so senang nk dihadam oleh golongan lactose intolerance nih. Brand Aptamil Pepti and ada stage 2 jugak. Kebetulan, ada patient papa yang lactose intolerance jugak, papa tanya susu apa dia minum, dia cakap mmg susu Pepti ni lah..

So minggu ni keje mama keluar masuk kedai dan pharmacy untuk carik Pepti. Tak jumpa jugak. Online pun kat UK adalah. Pastu price macam2, but mostly around GBP25 setin!! Thats about 30 euro! Biar betikkk.. Blom shipping lagi.

Anyway, mama dah email aptamil ireland tanya mana boleh dapat susu tu, kot la murah sikit ker kat sini.. Dia cakap mmg x de kat pasaraya or big pharmacy. Pharmacy kecik ada la.. Tu pun kena pre order. So mama g la pharmacy depan rumah lg sekali. Tanya kalau dia orderkan, brp harga setin. Katanya tin kecik (400g) 14 eur. What??

Price wise lagi murah ler isomil kot.. Tapi in term of nutrient, mama kind of prefer Pepti. Mostly sebab its cow's milk which is always better than soya milk. Lagipun kat europe ni quite strict bab2 nk import susu nih. Dulu masa first bawak Z ke sini, memang mama shipping isomil 10 tins jugak, lepas jer lah.. Tapi risau gak takut sangkut nanti..

Kalau pepti plak, thats mean our budget for susu will increase 3 time! Banyak tu.. Hmmm..

Apa2 pun, yang penting which one yang Z boleh minum lah. Beli mahal2 kalau Z x minum, x de maknanya jugak kan.. So tengoklah balik nanti Z ok tak dgn isomil tu.. Kalau tak, kita try pepti la pulak.. Kalau tak juga, minum jer lah wysoy tu yer Z...

2 comments:

  1. so ok tak isomil momma zach?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z tak minum sangat pun isomil.. lain sikit rasanya kot. few days jugak try.. dia minum sikit jer.. end up terpaksa kasik susu yg sama jugak la.. (fuuh, selamat duit mama.. haha)

      Delete