Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Wednesday, September 5, 2012

Ponteng Sekolah

Hehehe.. takde lah ponteng.. anak mama kan suka ke sekolah :p..

Tetiba jer Isnin pagi tu Z demam.. dalam pukul 3.00 pagi camtu, Z dah mengerang.. mama rasa dah panas membahang 38.6 degrees! So mama kasik Calpol (PCM). Mama dodoikan Z sampailah dia tertido balik..

:(

Bila bangun pagi around 7.00am tu, panas macam dah kurang sikit. 37 lebih jer.. mama suruh kak yah siap-siapkan Z untuk ke sekolah.. Cikgu Z memang dah cakap pun, for the first 2 months Z start sekolah, mesti dia akan demam2 dan selsema.. sebab immune dia tak biasa lagi dengan suasana baru kan.. and the school memang tak kisah kalau datang sekolah walaupun sakit2. as long as not contagious disease.. so mama pun confident lah nak hantar Z.. lagipun mama takut kalau tak pergi harini, nanti Z nak kena start all over balik.. macam sesia jer lah orientation week tu..

Dalam pukul 8.30 camtu Z dah bersiap, tapi melalak2 jer sambil kak yah suapkan breakfast.. suhu dah naik balik.. so mama suruh kak yah kasik calpol lagi. terus cancel ke sekolah.. tak de maknanya lah, confirm dia akan melalak jer kat sekolah pun. plus cikgu2 pun bukannya boleh pay attention to him alone.. so biar jer lah Z berehat di rumah.. mama pun ke office macam biasa lah..

Pukul 11 pagi kak yah message, kata Z demam makin teruk.. melalak2 jer.. mama suruh bukak baju Z and tuam2 badan dia.. pukul 12 kak yah call lagi, Z melalak tak henti2 dari tadi katanya... suhu dah 39+ haiyooo..!! mama kena lah tunggu lunch baru boleh balik, gundah gulana jadiknya.. pukul 12.45 mama terus bagitau bos nak ambik half day, then terus balik..

Image: Googled
Sampai rumah tengok Z dah tak menangis, tapi badan memang panas lah.. walaupun belum 6 jam since the last pcm, mama kasik jugak ubat. this time mama bagi Paralink (pcm jugak). Paralink is the saviour! Kawan2 mama kat office yang suggest nih, memang bagus untuk turunkan suhu badan.. tapi mama tak berani kasik selalu sebab macam kuat sangat jer? kalau dah panas sangat baru mama kasik.. kalau biasa2 tu mama kasik calpol jer lah.. anyhoo, lepas kena paralink, Z terus tido.. suhu pun dah turun.. but still kena kasik ubat every 6 hours la, sebab towards the end tu, suhu dia akan naik balik..

Tuesday pun sama lah, mama tak hantar Z ke sekolah.. biarlah Z berehat dirumah jer.. suhu masih naik turun pun, but not that bad..

Harini (Wednesday) Z dah ok banyak, and tengah membosan di rumah.. Mama rasa Z nak pergi sekolah tu.. unfortunately you have to wait until next week. sebab Z cuma bersekolah isnin dan selasa jer.. kesian dia.. menangis2 nak ikut mama keluar tadi :(

Orang demam tengah main bubbles
Btw, mama rasa Z demam sebab cuaca panas lah.. Mama perasan tiap kali heatwave melanda dublin, tiap kali juga Z akan demam.. even worst, masa hari ahad haritu, mama bawak Z jalan2 ke taman.. dah la panas.. mama memang suka sangat panas2 nih, tak de lah panas mana pun, around 22 degrees jer which is a perfect weather for me, unfortunately not to my half Irish half jawo *uhuk* boy :( panas jer demam.. nasib baik panas 2-3 hari jer.. kalau lama lagi, mama confident akan naik rashes pulak lepas nih..

2 comments:

  1. kesian zach. baru je masuk school, dh demam pulak..get well soon zach syg..:)

    ReplyDelete