Lilypie Premature Baby tickers

Lilypie Premature Baby tickers

Tuesday, May 28, 2013

Giraffe

Starting this week Z dah naik kelas. Now in Toddler Room.. Dah besar anak mama :) Dah lama manager tu hint nak masukkan Z dlm toddler class, mama yang tak nak. Mama rasa blom ready, bukan apa, toddler class tu bebudaknya semua dah boleh berlari. Mama risau kang ada yang terpijak Z. Buli Z ke.. Budak-budak tengah nakal.. padehal semua pun baru umo 3 tahun jer.. Tapi entah lah, risau pulak mama.. Lagipun mama risau takut Z melalak. Dia baru jer ok dengan current classroom (after 7 months starting there). Karang masuk class baru, dah kena start balik pulak.

Setelah dibincangkan dengan lebih mendalam with Mairead (Home Teacher) and management, they have made special arrangement for Z. Bermula dari early April tu, Z dah dibawa ke Toddler room sekejap2.. Biar dia boleh kenal classmate n teacher.. Then Mairead buatkan chart letak gambar mama n papa besar2 dalam toddler room tu supaya Z rasa he belongs there.. Alhamdulillah.. lama2 ok. So this week, he is officially in toddler room :D



On another note, from last week, there's an investigation being done by Garda (polis) and HSE (Health Service Executive) on Giraffe management. Sebabnya ada complaint pasal children being mistreated in one of their centre. bukan skolah Z la.. Ada reporter yang buat undercover and menyamar as edu-care. then dia curik2 record activity in the centre. ada 3 centres terlibat (2 non Giraffe). Giraffe get most of the highlight because as a 'premium' childcare provider who charged the highest amount of fees, people expect them to give a better and more superior service.

Risau jugak mama sebenarnya.. tak dapat dibayangkan kalau Z being 'mistreated'. Although so far Alhamdulillah tak pernah lagi la mama terserempak dengan activity2 aneh di centre tersebut.. but who knows what happend when nobody there.. Macam dekat centre tersebut pun, luckily the reporter was there. Kalau tak sampai bila pun orang tak tahu.

So far Giraffe management dah beberapa kali contact , emails, letter, phone parents. basically they just want to reassure that the behaviour is more on a personal level rather than management level. Only 1 staff in question yang dah di berhentikan pun.

The footage akan disiarkan di Tv soon, until then we dont really know whats going on in the centre. Tapi it was assured by the garda yang the 'mistreatment' has nothing to do with physical or sexual assault. katanya lebih kepada the way 'she' handled the children. cara dia tidurkan, cara bagi makan, shouting and straping the child into the chair. Lega sikit mama dengar, but that doesnt define what she's doing was right. Kesian those children. n takkan lah management tak pernah perasan kot.. mesti diorang dengar jer kalau shouting or children cying.. The main problem I think is, they might think it is an acceptable behaviour, until of course there's complaint about it. Grrrrrrrrrrr!! Geramnyaaaaaa!!
Entahla.. tunggu jer la keluar special review kat tv nanti.. Honestly, mama rasa it happen everywhere. not just in that particular centre. It just never caught, that's it.

Ya Allah.. selamatkan lah Z dari segala segi penganiyaan..


1 comment:

  1. Harap Z baik2 jer.
    Kindylah tpt kita bergantung harap.

    ReplyDelete